Νέα

Ήδη στην Ελλάδα απο αρχές του  2021  χρησιμοποιούν οι πάροχοι αποκωδικοποίηση DVB-T2 στα πλαίσια της μετάβασης στο LTE 2.

Στο επίγειο ψηφιακό σήμα η αποκωδικοποίηση DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T).  Το όνομα του DVB-T2 είναι μια συντομογραφία του “Digital Video Broadcasting – Second Generation Terrestrial”. Κοινώς, είναι η επίγεια ψηφιακή μετάδοση βίντεο δεύτερης γενιάς, και η εξέλιξη του τηλεοπτικού προτύπου DVB-T, που εκδίδεται από την κοινοπραξία DVB.

Το DVB-T2  βελτιώνει θεαματικά το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Με τη νέα τεχνολογία ο συμπιεσμένος ψηφιακός ήχος, τα βίντεο, και άλλα δεδομένα,  μεταδίδονται με υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το DVB-T.  Το νέο πρότυπο  είναι πολύ πιο αποδοτικό και αξιόπιστο με τη μεταφορά σημάτων HDTV στο επίγειο τηλεοπτικό κανάλι. Θεωρείται, μάλιστα, ως η τεχνολογία που στο εγγύς μέλλον θα επιτρέψει την απρόσκοπτη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου υψηλότατης ευκρίνειας 4Κ-8Κ.

Αυτό σημαίνει πως  χρειάζονται αντικατάσταση οι επίγειοι ψηφιακοί δέκτες πρωτης γενιάς (mpeg4 T), καθώς και οι lcd,led τηλεοράσεις με ενσωματωμένο δέκτη παλαιότερης γενιάς.

Η τεχνολογία DVB-T2 με κωδικοποίηση High Efficiency Video Coding (HEVC) έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2014 σε πολλές αναπτυγμένες χώρες.

DVB-T29-Car-dvb-t2-h265-hevc-codec-2